Factcheck: komt er meer groen?

De tweede informatieavond van de gemeente/Mitros/BPD is achter de rug. Het was een goede avond, maar kloppen de feiten wel? Komt er meer ruimte voor groen en spelen?

Eerst even positief: 11 juni was een nuttige avond. Er waren meer mensen dan de vorige keer. Ook al stond er in de uitnodiging niet dat het plein wordt bebouwd, maar via via wisten veel bewoners het intussen wel. Ze konden praten met verschillende hoge mensen van Mitros, gemeente en BPD. Dat vonden we positief en open.

Maar er was iets mis. Het kaartje van het plan (en de bijbehorende uitleg) was wel héél optimistisch. Als je daarover doorvroeg, zeiden ze: het is maar een schets, we moeten het nog intekenen. Maar er klopten toch een paar dingen niet. Zie hier:

(vergelijk hier met de huidige situatie)

stelling 1: “de nieuwbouw valt best wel mee”

De nieuwbouw komt op dit kaartje in de kleine cirkel. Maar dat kan natuurlijk nooit.

Het zwarte blokje midden rechts (de woongroep) is de grootte van ong. 7 huizen. Er komen ongeveer 20 koopwoningen, dat is dus in elk geval een gebied van 3 van deze blokjes, plus tuintjes en bijbehorende stoep. Dat is veel groter dan het cirkeltje. Dat is anderhalf keer zo groot als de hele speeltuin nu. Dat is ongeveer een kwart van het hele gebied tussen de vier grote flats! Het cirkeltje vonden wij een beetje misleidend.

stelling 2: “de rest gaan we vergroenen”

Wees niet bezorgd, zeggen ze, we gaan dingen weghalen zodat er ruimte komt voor groen en spelen. Zoals de garageboxen, het rode gebied, waar de parkeerplaatsen naartoe kunnen zodat de straat een plein wordt.

Maar er is een probleempje. Parkeerplaatsen kun je niet kleiner maken. En ook niet minder. Het huidige aantal parkeerplaatsen moét terugkomen (misschien wel meer, want er is nu al een tekort) en er moéten plaatsen bijkomen voor de 20 nieuwe koopwoningen. Dat is veel groter dan de rode vlakjes rechts op de kaart. (Ondergronds parkeren is ook genoemd, maar om dat te betalen zijn er nog meer koopwoningen nodig.)

De stoep en de straat langs de lange flat (Nul op de Meter) kunnen smaller. Dat kan zeker ruimte opleveren. Maar er blijft een toegangsweg, een stoep en fietsparkeerplaatsen nodig, dus het kan niet heel veel terreinwinst opleveren. In totaal wordt het groene deel hoe dan ook kleiner en meer versnipperd. En er moeten eerst bomen voor gekapt worden. Het groene vlak op het kaartje is dus helaas echt misleidend.

stelling 3. “er komt zelfs nieuw collectief groen tussen de flats”

Dit is heel flauw. Dit was een enorm rijk groen gebied, de “longen van de buurt” werden ze genoemd, waar mensen vanaf hun balkon van konden genieten. Dit heeft Mitros bijna helemaal gekapt (rechts en onder op de kaart). Daar komen deels nieuwe tuintjes, maar de natuur begint hier weer helemaal bij nul, de fruitbomen en magnolia’s zijn weg en de vogels ook. Een deel wordt “collectief” groen, maar dat is lastig. De ervaring leert dat deze tussenruimtes veel overlast aantrekken. We weten dat de bewoners binnen no time zullen smeken om afsluiting. Wij vinden dat geen “groen plein”. En het derde groene binnenterrein (links) en het groene pleintje (linksonder) gaan helemáál verdwijnen.

Kortom, er zal vast nieuw groen worden aangelegd, maar er moeten eerst bomen voor worden gekapt. De totale ruimte voor groen wordt kleiner en meer versnipperd.

1 reactie op “Factcheck: komt er meer groen?”

  1. Dit is weer een voorbeeld van de gemeente die via een achterdeurtje stukje stukje het Overvechtste groen( dat wat door bewoners als beste pluspunt wordt genoemd) in de verkoop zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *