Het nieuws dat niet in het Wijkbericht stond

Mitros, BPD en de gemeente willen de Camera Obscuradreef volbouwen met koopwoningen. Dat blijkt een onderdeel te zijn van een nieuw project om twee flats met 80 huurwoningen te vervangen door maar liefst 140 middeldure huur- en koopwoningen, van het squashcentrum tot op het plein.

Deze mooie foto stond in de brief van de gemeente

Inspraakavond

Woensdag 4 mei was er een “inspraakavond” met wethouder Kees Diepenveen, Mitros-directeur Henk Peter Kip en BPD-directeur Harm Janssen. Ze vertelden dat ze meer woningen willen in Utrecht, en een betere mix in Overvecht. Dat zou op zich niet slecht hoeven te zijn voor de wijk (al is de locatie zo aan de rand dat het maar de vraag is of dit enig effect heeft op de wijk).

De gemeente liet een plattegrond zien, maar daar stond alleen bijna niets op. Er waren geen plaatjes. Alleen de cryptische beschrijving ‘beperkte bebouwing op het plein’. Maar ze benadrukten vooral hoe groen en gemixt de buurt gaat worden. En hoe mooi het is dat ze dit samen met bewoners gaan uitwerken in speciale inspraakgroepen.

De kleine lettertjes

Bij doorvragen bleek het volgende. Het plein wordt volgebouwd. Er komen 16 tot 20 koopwoningen op, dus dat zijn twee tot drie huizenblokken, met tuin, dwars over het plein!! Is daar over te discussiëren? Nee, was het (op zich eerlijke) antwoord van de wethouder, dat staat helaas vast.

Maar over de openbare ruimte mogen we meepraten. Die wordt namelijk heel mooi (er hingen groene plaatjes in de zaal, van bomen en stukjes park).

Maar waar gaat dat komen? Die komt tussen de huizen door, werd verteld, en op de plek waar nu de parkeerplaatsen zijn. En waar gaan die dan naartoe? Dat is iets waar we nog over nadenken. En kunnen de bomen die er nu zijn blijven staan? Nou, een groot deel niet, maar jullie mogen daarover meepraten.

Kortom: de vergroening blijkt een vergrijzing te zijn.

Verhullende communicatie

De communicatie was heel verhullend. De uitnodiging in het Wijkbericht is twee dagen van tevoren verstuurd. Dat het over bebouwing op het plein ging, stond er niet in! Er waren dus heel weinig bewoners aanwezig. (Over twee weken is er nog een avond, maar dat is een inloopavond, en bovendien op basis van dezelfde misleidende brief).

De avond maakte veel emoties los. Het plein is noodzakelijke lucht in een dichtbepakte wijk, met veel mensen, veel problemen, en veel kinderen die uit families komen die nergens anders spelen en dus elke dag daar rondhangen. Het moet veel groener, dat willen we allemaal. Maar het is de openbare ruimte die nodig is om überhaupt het leven in deze omgeving vol te houden.

De directeur van BPD vertelde dat hij een paar keer op het plein is geweest en dat het meestal leeg was, dus hij dacht dat het wel beter kon en dat bebouwing wel zou helpen. Een opmerking die niet getuigt van kennis van zaken.

Maar ook de wethouder vertelde dat bebouwing volgens hem goed was om het plein leefbaar en groen te maken. Bijvoorbeeld op de plek van de garageboxen, zei hij. Bij doorvragen bleek hij niet te weten dat dat de ruimte is waar men de parkeerplaatsen naartoe wil brengen.

Dit staat allemaal nog los van de belofte die verschillende huurders hebben gekregen dat ze twee jaar in de bouwherrie zouden zitten, maar vanaf 2019 in een mooie buurt zouden wonen, sterker nog, dat de gemeente dit jaar het plein zou gaan verbeteren. In plaats daarvan mogen ze weer uitkijken naar jaren van sloop en nieuwbouw, recht voor hun neus.

Gronddeal

In het programma Samen voor Overvecht staat dat de gemeente Overvecht wil verbeteren met de bewoners samen, bottom-up. Maar hier is in het geheim gewerkt aan een gronddeal tussen de gemeente, Mitros en BPD, over de hoofden van bewoners heen. Een van de bewoners van ons plein heeft een WOB-verzoek ingediend over dit plan, maar dat is afgewezen om de belangen van Mitros en BPD niet te schaden!

Het plan is dat Mitros haar grond in deze buurt ruilt met BPD. Dan kan BPD hier dure woningen bouwen en kan Mitros sociale woningen bouwen in de Merwedekanaalzone. Om het financieel rond te krijgen moet het plein ook worden bebouwd. Om dat mogelijk te maken verkoopt de gemeente het plein.

Bewoners van de Camera Obscuradreef zijn niet tegen een betere mix in Overvecht. Dus een deel van het plan is misschien helemaal niet verkeerd. Maar we kunnen niet begrijpen dat zo’n beetje het meest dichtbevolkte (kwetsbare) stukje Overvecht de woningnood in de stad moet gaan oplossen.

Of, om het anders samen te vatten: dit is een vastgoedproject waar mensen heel rijk van gaan worden, maar het kan nét niet uit, en daarom mogen de bewoners hun plein inleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *