Het plan van bewoners

Bewoners van de Camera Obscuradreef (en omgeving) hebben samen een plan bedacht om van hun plein het Groenste plein van Utrecht te maken. Intussen heeft de gemeente met Mitros een ander (grijs) plan bedacht. Wij vinden ons plan veel en veel beter!

We denken dat ons voorstel bijdraagt aan ontmoeting, ruimte geeft aan vogels en insecten, de hittestress en de waterproblemen aanpakt en ook nog een positief effect heeft op de gezondheid van bewoners.

Belangrijke ontmoetingsplek

De Camera Obscuradreef staat niet zo goed bekend. Het is een plein uit de jaren zestig dat is ingeklemd tussen zes laagbouwflats. Het bestaat voor het grootste deel uit steen. Het is wel een belangrijke onmoetingsplek en speelplek voor kinderen, voor wie dit soms de enige plek is waar ze buiten spelen. Het plein geeft ademruimte in een volle buurt, en er staan mooie bomen die een mediterrane sfeer geven.

De gemeente Utrecht heeft in 2018 al gezegd dat dit plein verbeterd gaat worden. Daarom zijn bewoners bij elkaar gaan zitten, om de gemeente aan te moedigen om hier het Groenste & Gezondste plein van Utrecht van te maken. Ze hebben aan Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten gevraagd om hun ideeën te verwerken in een schets.

Ze kregen daarbij hulp van Stichting Utrecht Natuurlijk en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, dat subsidie geeft in het kader van ‘Blauwe Bewoners Initiatieven’ omdat het goed laat zien hoe je steen in de stad kunt vervangen door groen en water.

Veel vliegen in één groene klap

Bewoners van dit plein komen uit allerlei verschillende achtergronden. Uit een open brainstormmiddag bleek dat zij het over één ding hartgrondig eens zijn: meer groen. Meer groen is niet alleen mooi. Groen is gezond voor mensen, zeker in Overvecht, een wijk die niet als heel gezond bekend staat.

En het is nodig voor de natuur. Er zijn bijna geen vogels en insecten op het plein. Door klimaatverandering krijgen we meer wateroverlast en hittestress. De bewoners willen meer groen, minder steen, meer schaduw en meer ruimte voor water.

Om te zorgen dat niet alleen de vogelkijkende natuurliefhebbers het plan leuk vinden, zijn er oplossingen bedacht voor een brede groep bewoners, zoals fruitbomen, een natuurspeeltuin, een kunstwerk met water en zitplekken. De bewoners denken ook dat hier ruimte is voor een ‘tiny forest’, een van de minibossen die de gemeente in de stad wil aanleggen.

Geld

Een plein herinrichten is niet goedkoop, maar in dit geval is het geld er al. De gemeente had al geld gereserveerd om dit plein te vernieuwen, later dit jaar. En de bewoners gaan een werkgroep groen oprichten dat zich gaat bezighouden met het onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *